Vrouwenweekenden

Van oudsher komen vrouwen samen in cirkel. Om te zakken. Te voelen. Te zijn. Toen we nog in stammen leefden en rondtrokken als nomaden, gebeurde dit samenkomen in een speciale tent. De Rode Tent. Alleen de vrouwen, van meisjes tot grootmoeders, gingen hier naar binnen. Elke volle of donkere maan, afhankelijk van de menstruaties, gingen de vrouwen zingen, bidden, lachen, drummen, voelen, divineren. Hun bloeden werd gevierd en geëerd. De magie van de vrouw mocht er zijn. 

Men wist dat de vrouwen diepe kennis hadden over verleden, heden en toekomst. Zij drumden, zongen, vlochten kruiden en buidels. Vierden de jaargetijden. Eerden de cycli in de natuur. De priesteressen, de kruidenvrouwen, de helers, de wijze vrouwen aan de rand van het bos. 

Toen het christendom omhoog kwam werden de tenten weggehaald, de cirkels verbroken, feesten verboden. De magie werd (ver-)weggestopt. De drums, en de vrouwen die ze bespeelden, werden verbrand. 

Lang hebben wij vrouwen de magie van ons samenzijn moeten laten slapen. Nu is het tijd om weer te ontwaken. Te herinneren. Alsof het hele zijn van de wereld Ja! Ja! Ja! schreeuwt en de vrouwen opgeroepen worden om opzoek te gaan in zichzelf. Om echt, écht in onze kracht te staan. Niet te willen lijken op het door het patriarchaat gevormde beeld van een vrouw, maar te willen leven als de kwetsbare, stromende, wilde, chaotische, razende en alles verslindende vrouw. De vrouw die leeft met de natuur en weet dat ze daar onderdeel van is. Niet het weten met het hoofd. Weten met de buik, weten met de baarmoeder. Het weten van onze voormoeders.

Soms begint het als een klein onderbuik gevoel, het ‘idee dat je er iets mee moet’, zachtjes kloppen aan je voordeur. Andere keren is de roep als een blikseminslag waar je niet meer omheen kunt.

Voel je dat jouw oeroude zijn zachtjes bij je aanklopt? Je laat weten dat het er is? 

Tijdens de vrouwenweekenden werken we met de vrouwelijke magie, de archetypes die in ons leven. Duiken we in het voelen, het innerlijk vuur. Maken we diep contact met de aarde. 

Kijk vooral in de agenda om te zien wanneer het volgende vrouwenweekend plaats vindt. Of stuur me een berichtje op veerle@hecuba.nl, dan kunnen we altijd kijken of het iets voor je is!